Dzień Mamy ;)

Jak obiecałam dodaje wyniki mojej pracy na dzień mamy, chociaż to chyba bardziej był dzień babci jak dla mnie. W piątek cały dzień od rana zajmowałam się wszystkim związanym z ugoszczeniem babć. Od prezentów przez sprzątanie po gotowanie. 
Kupiłam konwalie, bo są takie wiosenne i wiedziałam, że będą pięknie wyglądać na stole. 
Babcie chciały torebki i torebki dostały. 




Moja mama chciała bransoletkę w swoim ulubionym czerwonym kolorze ;) Oczywiście spełniłam jej marzenie, dodatkowo upiekłam jej pasztet- jest słynnym pasztetożercą i awokadowe brownie ;) Było wiec zdrowo i pysznie, wszystko jak należy. 

Mniej zdrowo było już dla babć ;p Zaserwowałam im rabarbarowo- jabłkowe crumble i truskawkowe serniczki na zimno z musem. I było pysznie. Gwarantuje.

  
Tu crumble przed upieczeniem ^^ wygląda jak posypane puchem ;) 


Rabarbarowo- jabłkowe crumble (4 porcje)

pół kilo rabarbaru
średnie jabłko
3 łyżki cukru

3/4 szklanki mąki
ok 70 g masła
3 łyżki cukru pudru

Obrany rabarbar i jabłko pokroić, włożyć do garnka i krótko podgotować z cukrem. Taka masę przełożyć do wybranej formy. Mąkę z masłem i cukrem utrzeć palcami na kruszonkę. Posypać nią rabarbar i jabłko. Piec ok. 30-40 minut w 190 stopniach (do zezłocenia). Można dodać cynamon, aromaty, rodzynki- co chcemy ;) dobrze sprawdzają się też porkojone orzechy ;)



Crumble powinno podawać się z lodami, ale ja zapragnęłam serniczków na zimno. I własne marzenie spełniłam. 


Truskawkowe serniczki na zimno ( 5 porcji)

pół kg sera- może być sernikowy z wiaderka
łyżka żelatyny
cukier do smaku
ok. 250 g truskawek

ok. 250 g truskawek- na mus

Ser dokładnie ucieramy- jeśli mamy sernikowy nie musimy, żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do sera razem z cukrem i truskawkami. Blendujemy na gładko. Wlewamy do szklanek. Możemy poczekać aż masa stęzeje w lodówce, ale można też od razu przygotować mus. Resztę truskawek blendujemy osobno na gładko i wlewamy na masę. Chłodzimy w lodówce. 

Wszystkim sie podobało, więc polecam. 

SMACZNEGO. 




22 komentarze:

Prześlij komentarz