Krakersianie ;D

Bardzo lubię krakersy, dlatego kiedy natknęłam się na ten przepis musiałam wypróbować, są naprawdę boskie, pasują nie tylko do klasycznego dipu serowego i salsy ale tez do guacamole albo gaspacho.

Jeśli macie w szafce drożdze a w kuchni piec to grzech nie spróbować. ;D

Dzisiaj odkryłam, że potrafię jeżdzić na łyżwach, dziwne bo od ostatniego razu nie trenowalam a tutaj suprise. Chyba bede chodzic codziennie ^^ jest tylko jeden mały błoniasty problem, łyżwy OBCIERAJA porzadnie, ale czego się nie robi dla frajdy.

A wczoraj przybyła do mnie pierwsza przesyłka z pasartu. Polecam sklep, wszystko doszło jak należy, nieuszkodzone z miłym liścikiem wewnątrz, a do tego ekspresowo. Wpłaciłam w środe a już w czwartek była u mnie. A więc warto, do tego darmowa przesyłka: http://www.pasart.pl/



Krakersy drożdżowe

1 szklanka mąki np. pełnoziarnistej
pół jajka
1 łyżka drożdży instant
1 łyżka oleju/oliwy
woda
sól, cukier (szczypta)

Drożdże łączymy z przesianą mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie dość lepkie, ale samo będzie odchodzić od rąk. Proporcje dolewania wody zależą od mąki, dlatego musimy dodawać ją na oko ;p Wyrabiamy dość długo. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy krakersy, mogą być podłóżne, kwadratowe, jakie tylko chcecie. Przyprawiamy wedle uznania ulubionymi przyprawami i pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

SMACZNEGO :))

2 komentarze:

Prześlij komentarz